Tue blogiani lahjoittamalla!

20.4.08

Halpa liipaisinlukko

Muutama kuukausi sitten hankin ostoksillani ollessani 5.90€ maksaneen liipaisinlukon, jota myydään aika useassa tavaratalossa. Tuote on varsin painava ja tukevan tuntuinen, joskin sen tarjoama turvallisuus on luokkaa "onnettomuudet välttävä".

Tuotteen mukana tullut teksti oli ainoastaan englanniksi, mutta kuka tahansa hivenen maalaisjärkeä käyttämällä onnistuu tuotetta käyttämään. Avain sisään, kääntö ja puoliskot irtoavat toisistaan vetämällä. Liipaisinlukon asennus paikoilleen tapahtuu siten, että lukkopuoliskon tappi asennetaan liipaisinkaaren läpi mieluusti niin, että tappi jää liipaisimen taakse. Tämän jälkeen vastakappale painetaan paikoilleen ja varmistetaan ettei ei se pääse liikkumaan.

Jotta tämä liipaisinlukko olisi universaali, eli jotta se sopisi useaan eri aseeseen ja mukautuisi erilaisiin liipaisinkaariin, on liipaisinlukossa kuusi jousipainotteista tappia. Nämä tapit mukautuvat liipaisinkaaren muotoihin ja kumikappaleissa olevien nystyröiden välit tarjoavat myös useita muotomahdollisuuksia.



Kun nuo kumikappaleet nyppää irti, paljastuu itse lukon runkokappaleet ja niitit, jotka pitävät lukkopesää ja tappeja takanaan. Vastakappale on käytännössä vain kuori, mutta sen keskellä olevan levyn takana on hyvin vahva jousi, joka telkeä painaa. Niitit itsessään eivät ole vahvoja ja näyttävät haljenneen jo paikoilleen puristettaessa. Eihän noilla käytännössä merkitystä ole, mutta hieman kielii laadusta. Vaikuttaisi niitit siis olevan samaa pehmeää sinkkivalua kuin koko muu runko.



Itse lukkomekanismi toimii siis lukittaessa telkimäisesti, eli pieni jousipainotteinen hakanen napsuu pientä hammastankoa vasten, kun puoliskoita painetaan yhteen. Kun lukon kääntää auki, kääntyy tuo pieni hammastanko noin 90 astetta myötäpäivään, jolloin tangon sileä pinta on telkeä vasten ja täten puoliskot voi vetää irti, koska telki ei voi lukittua mihinkään.

Tässä kyseisessä hakasmekanismissa on vain yksi haittapuoli: mikäli työnnän sopivan metallitikun puoliskojen väliin ja painan tuota telkeä reunastaan ulospäin, telki irtoaa hammastangosta ja puoliskot saa irti toisistaan. Nopea korjaus olisi hioa tuon teljen pää matalemmaksi, sillä nyt se törröttää tuon kumipinnan yli, jolloin sitä on helppo operoida ulkopuolisin keinoin. Kaikkein paras olisi kokonaan sellainen mekanismi, jota voisi operoida vain avaimella, eli pakkotoiminen lukitus. Tällöin myös sulkemiseen tarvitaan avainta.



Toinen ongelma on itse lukko. Kyseessä on perus 5-haittainen levyhaittalukko tai ns. huonekalulukko, joita näkee huonekaluissa hyvin paljon käytettävän juurikin sen halpuuden takia. Avaimesta päätellen lukossa on siis viisi haittalevyä ja lukkoon katsoessa nämä messinkiset levyt näkyvätkin. Näitten lukkojen ongelmana on se, että niiden tiirikoitavuus on luokkaa äärimmäisen helppoa ja tämäkin lukko antautuu alle viiden sekunnin. Toinen perus "ominaisuus" näissä on tulkittavuus. Kun tuota yllä olevaa kirkkaampaa kuvaa katsoo, voi nähdä tuon etummaisen haittalevyn ja sen takaa pilkottaa hieman seuraava haittalevy. Tämä siis lepoasennossa. Tästä voimme päätellä, että toinen leikkaus avaimen kädensijasta lukien on korkeampi kuin ensimmäinen. Kun avainta katsoo ylemmistä kuvista, voi havaita näin olevankin.

Taitava henkilö siis voi pienen tikun avustuksella lukea eli tulkita lukon haitat yksi kerrallaan ja teettää näin lukkoon sopivan avaimen. Tällaisten lukkojen tulkintaan löytyy ihan asiaan suunniteltuja työkalujakin, jotka ovat kuin otoskooppeja pienen metallitikun kera. Tällä metallitikulla on tarkoitus painaa edeltävät levyt pois tieltä tulkitessa taaempia levyjä.

Yleensä tämänlaisissa halvoissa levyhaittalukoissa on ainoastaan neljää tai viittä erilaista haittaa, joten erilaisia avaimia olisi korkeintaan tähänkin lukkoon olemassa vain 1024 tai 3125 kappaletta. Lisäksi koska tämänlaisten lukkojen toleranssit ovat hyvin suuret, voi käyttää ns. puolikkaita avaimia, eli normaalien leikkausten 1, 2, 3 ja 4 sijaan olisikin käytetty vain leikkauksia 1.5 ja 3.5, tai sitten 1, 2, 3, 4 ja 5 leikkausten sijaan 1.5, 3 ja 4.5. Tällöin vaihtoehdot avaimille tippuvat radikaalisti lukemiin 32kpl tai 243kpl.

Lisäksi avain on hyvin tyypillistä profiilia oleva avain, jota löytää kaikesta mahdollisesta mikä maksaa luokkaa viisi euroa maksimissaan, eli avainaihioiden saatavuus on hyvä. Tämä tarkoittaa siis sitä, että avainten kopiointiin ei tarvita mitään papereita tai muuta vastaavaa tunnistetta. Parhaimmillaan riittää pellinpalaseen viilalla nopeasti hutaistu kopio, johtuen juurikin helposta profiilista ja suurista toleransseista.

Kaiken kaikkiaan tämä 5.90€ maksanut liipaisinlukko on odotusarvoiltaan hintansa veroinen, mutta en suosittelisi sen käyttöä kuin ilmakivääriin. Tuliaseita varten suosittelisin hankkimaan kunnon asekaapin kunnollisella lukolla tai murtosuojaluokituksen saaneen kassakaapin, jonne voi aseen toiminnalliset osat piilottaa. Jos tämä ei ole mahdollista, niin sitten ohuella muovipinnoituksella varustettu niin paksu vaijeri kuin piipusta mahtuu läpi ja lukolla kiinni. Tämä estää aseen lataamisen ja käytön. Vaihtoehtoisesti voi joissain aseissa vetää luistin taakse ja lipas pois, jolloin tähän väliinkin voi laittaa muovipinnoitetun vaijerin tai pitkäsankaisen lukon.

6.4.08

Abloy avaimet


Tämä artikkeli luo osittain pohjaa tulossa olevalle Abloy avainleikkuriartikkelille, jossa tulen käsittelemään leikkureiden rakennetta ja toimintaa. Siksipä on tärkeää ymmärtää myös avaimista muutamia tärkeitä mittoja sekä ominaisuuksia ja samalla huomaa, kuinka paljon yhdestäkin avaimesta voi päätellä tietoa. Käsittelen tässä artikkelissa vain mekaanisia avaimia, sillä elektroniikkaa sisältäviin CLIQ avaimiin ei ole tarjolla dokumentaatiota niiden toteutuksesta eikä täten niiden turvallisuutta voida arvioida täysin.

Tiirikointi.net forumilla nimimerkin AbsurB avustuksella ymmärsin miten Abloyn avainaihiot valmistetaan. Hänen hallussaan on ns. aihion aihio, eli hyvin etäisesti avainta muistuttava levymäinen kappale, josta avain muotoillaan todennäköisimmin kylmätaonnalla muotoonsa. Tällöin avaimeen käytetty uushopea muokkauslujittuu ja avaimesta tulee kestävämpi. Oheisessa kuvassa näkyy AbsurB:n ottamasta kuvasta redusoimani malli, jonka mitat ovat päätelty tuon kappaleen pituuden perusteella. Mitoissa saattaa olla millin kymmenyksien heittoja paikotellen ja avaimen pään kulmalukemat saattavat heittää peräti viisi astetta.

Kun tuo avainaihion aihio taotaan sivusuunnasta muotoonsa muottiin, niin edellisessä kuvassa näkyvät harjanteet avaimen varresta tasoittuvat ja näin avaimen pituus kasvaa tarvittavaan mittaansa. Tuo aihion aihio on siis huomattavasti valmista avainta lyhyempi. Näin tehdään todennäköisimmin siksi, että yhdestä levystä saa leikattua useampia avaimia ja että suht hento avainaihio saisi pituussuuntaista lujuutta tuosta muovauksesta, jossa materiaali "virtaa" kohti päätä. Lopuksi prosessissa syntyneet purseet leikataan pois ja avain on valmis. Avaimen kädensijassa sijaitseva logokuvio tehdään erikseen tai se saattaa syntyä jo siinä, kun aihiota pidetään muottia varten paikoillaan.



Valmiista avainaihiosta voi nähdä metallin työstön jäljet ja nämä tuntuvat tukevan yllä kuvattua tapahtumaa. Oheisista kuvista näkyy selviä merkkejä metallin muovautumissuunnista ja rajoista. Kokonaisuudessaan avaimen pituusakselin suuntaisesti on havaittavissa selviä raitoja, jotka indikoivat metallin liikkumisesta kyseiseen suuntaan, eli avain on kasvanut pituutta. Vasemmanpuoleisessa kuvassa näkyy avaimen päästä luupin läpi otettu kuva, josta näkyy metallin kerrostuminen ja tältä kohdin on purseet poistettu. Avaimen selkäpuolella näkyy kädensijan ja varren välissä selvä kuroutuma. Muovausmuotin reuna on näillä kohdin ja avainta sivusuunnasta tiiraillen saattaa nähdä, kuinka avaimen paksuus kasvaa 2.4mm:n levystä nimellismitaltaan 3.0mm:n tangoksi. Samalta selkäpuolelta voidaan nähdä koko avaimen varren mitalta pieni rösöinen harjanne, kuten oikeanpuolimmaisessa kuvassa.

Mitä todennäköisimmin myös muut Abloyn avaimet valmistetaan samantyyppisesti, vaikka tosin Disklock ja Disklock Pro avaimet voisi valmistaa pyörötangosta jyrsimällä kaksi sileää pintaa. Tällöin tosin avain ei olisi yhtä luja kuin taottu, joten epäilen että nämäkin ovat muotilla muokattuja. Abloyn Disklock, Disklock Pro, Exec ja Sento avaimissa on lisäksi musta muovipää. Näistä avaimista löytyy muovista selvä raja ruiskuvalumuotin jäljiltä, eli avaimen pää on valettu kahden muottipuoliskon välissä sulasta muovista.

Seuraavassa käyn lyhyesti läpi jokaisen avaintyypin ja niiden yleiset ominaisuudet. Avainten mitat on mitattu pienellä digitaalisella työntömitalla, jonka resoluutio on 0.01mm ja tarkkuus 0.03mm ja toistotarkkuus 0.01mm. Mitoissa voi olla lieviä heittoja, mutta olettaisin kaikkien olevan oikein, sillä mitat on otettu pääosin useista tehdasleikatuista avaimista. Avainten leikkuuterän leveys mitataan selvästi yksittäisen leikkuun kohdalta ja leikkausväli saadaan mittaamalla kahden vierekkäisen leikkuun yhteisleveys ja miinustamalla siitä leikkuuleveys. Leikkuuleveys on puolimilliä leveämpi kuin itse leikkuuväli, jotta saadaan pieni päällekkäisyys seuraavan leikkauksen kanssa. Tällöin vältytään ohuelta kannakselta materiaalia vierekkäisten leikkausten välissä.


Abloy Classic avain on epäsymmetrinen ja profiiliton
perusavain. Avain on 52.5mm pitkä ja leveimmillään 21.5mm. Itse varsiosa on muodoltaan puoliympyrä, jonka pituus on 29.5mm ja nimellishalkaisija on 3mm. Itse avaimissa tämä mitta on yleensä 2.90-3.0mm. Ensimmäinen leikkaus tehdään 3.0mm:n päähän avaimen kärjestä. Leikkausväli on 2mm ja leikkuuterä on 2.5mm. Erilaisia kulmia on kuusi: 0, 18, 36, 54, 72 ja 90 astetta. Leikkaamaton on nolla ja täysin leikattu on viisi. Leikkuita on korkeintaan kymmenen. Täten erilaisia Classic avaimia voi olla korkeintaan 6 potenssiin 10, eli 60466176 kappaletta, pyöreästi siis hieman yli 60 miljoonaa.

Tässä kuvassa näkyy kaikki mahdolliset leikkaukset katsottuna avaimen kädensijasta kärkeä kohti halkileikkauksena. Kuvan mittasuhteena on 1px = 0.01mm.



Abloy Profile on myös epäsymmetrinen, mutta kuten nimikin sanoo, siinä on käytetty profiileja. Avain on voi olla yksiurainen, jolloin sen muoto kärjestä katsottuna on kuin C-kirjaimella, tai siinä voi olla useita uria jyrsittynä joko mahan tai selän puolelle. Urien pituudet ovat myöskin vaihtelevia. Näin voidaan luoda spesifisiä lukitusratkaisuja, joissa yksi avain ei mene toisen lukkoon edes sisälle. Avain on noin 55.2mm pitkä ja leveimmältä kohdiltaan 23.3mm. Avaimen perusmuoto, eli puoliympyrä on halkaisijaltaan 7.4mm ja pituudeltaan varsiosa on 31.3mm. Avaimen paksuus kuitenkin vaihtelee 3.65-3.75mm:n välillä ja avaimen nimellishalkaisija täten saattaisi olla 7.5mm. Ensimmäinen leikkaus tehdään 3.0mm:n päähän avaimen kärjestä. Leikkausväli on 2mm ja leikkuuterä on 2.5mm. Erilaisia kulmia on kuusi: 0, 18, 36, 54, 72 ja 90 astetta. Leikkaamaton on nolla ja täysin leikattu on viisi. Leikkuita on korkeintaan kymmenen. Täten erilaisia avaimia on sama kuin Classicilla, mutta kerrottuna eri profiilien lukumäärällä. Tietääkseni perus profiileja on ainakin kolmetoista erilaista, joten jo näillä saadaan aikaan 786060288 erilaista avainta, eli 786 miljoonaa.


Abloy Profile "millinen" on erikoistapaus Profile avaimista. Kyseisessä lukossa on käytetty normaaleja haittoja ohuempia haittakiekkoja, joten leikkauksia on parhaimmillaan neljätoista. On olemassa myös erikoisempia ratkaisuja, jossa on käytetty molempia kokoja sekaisin, joten leikkausten määrä voi vaihdella kymmenen ja kolmentoista välillä. Käytetty avainaihio on kuitenkin sama kuin Profilessa, mutta leikkaustapa on erilainen. Leikkausväli on 1.6mm ja leikkuuterä 2mm. Leikkausten alkamisesta en saanut mittamalla selvää tulosta, koska monipuolisuus avaimistani uupuu. Tosin, pienellä päättelyllä voisi olettaa, että näissä leikkaukset alkavat 2.5mm:iä avaimen kärjestä, mutta mitenkään varmaksi en voi tätä tietää.

Erilaisia avaimia tällä järjestelemällä saadaan aikaan kolmellatoista haittakiekolla 13060694016, eli hieman yli 13 miljardia. Tämän luvun voi vielä kertoa erilaisten profiilien lukumäärällä, joka on vähintään samaa luokkaa kuin normaalin Profilenkin määrät, eli kolmellatoista, jolloin saadaan lukemaksi 169789022208 kappaletta, eli hieman alle 170 miljardia. Kombinaatiot eivät tähän lopu, sillä normaaleja ja "millisiä" haittoja voidaan käyttää samassa pesässä sekaisin, joten kombinaatioiden määrä kasvaa entisestään.



Yllä neljä erilaista profiilia Profile avaimille. Ensimmäinen on täysin samanlainen kuin Classic avainkin, ainoastaan mitat ovat hieman isommat. Toisena on hyvin yleinen yksiurainen avain, kolmantena perus tuplaurainen ja neljäntenä yksiurainen, jossa ura on epäkeskisesti avaimessa. Mittasuhteena on 1px = 0.01mm.



Yllä myös neljä esimerkkiä elävästä elämästä. Kuvista näkyy myös hyvin kärkiprofiloinnit.


Abloy Disklock on symmetrinen avain, jossa on musta muovipää. Avain on 60.7mm pitkä, josta varsiosa on noin 34.5mm. Leveimmillään avain on noin 26.2mm. Avaimen varsi on malliltaan kuin ympyrä, josta on leikattu kaksi siivua pois vastakkaisilta puolilta. Ympyrän halkaisija on avaimesta mitattuna 5.95mm, eli nimellishalkaisija on 6mm. Avaimen paksuus on 3.45mm. Avaimessa on myöskin profiili, tässä tapauksessa profiilina on yksi ura molemmin puolin keskellä avainta, jonka leveys on 1.5mm ja syvyys 0.5mm. Avaimen leikkaukset tehdään molempiin suuntiin, sillä kyseessä on kaksisuuntainen järjestelmä. Lukko voidaan siis avata myötä- ja vastapäivään. Ensimmäinen leikkaus tehdään 3mm:n päähän kärjestä. Leikkuuväli on 1.6mm ja leikkuuterät 2.0mm. Sanon monikossa siksi, että avainleikkurissa on kaksi terää, jotka leikkaavat avaimen symmetrisyyden kerralla ja samoin vastaleikkaukset. Siksipä näistä saadaan uusi mitta: Leikkuuterien väli on 4.4mm. Avaimessa on seitsemän erilaista leikkausta, jotka ovat 0, 15, 30, 45, 60, 75 ja 90 astetta. Vastaleikkaukset ovat siten, että jos toiselle puolen leikataan 15 astetta, vastaleikkauksena on 75 astetta. Täten avain muistuttaa leikkauksiltaan peräkkäin asetettuja kolmioita.

Erilaisia avaimia on olemassa 7 potenssiin 10, eli 282475249 kappaletta, eli hieman yli 282 miljoonaa. Tähän kun vielä kerrotaan erilaisten profiilien määrä, lukema kasvaa suureksi.

Tästä selkenee Disklockin profiili sekä leikkaukset, joita on siis seitsemän. Kuvasuhde on 1px = 0.01mm.



Abloy Disklock Pro avain on noin 60.5mm pitkä ja leveimmiltään 26mm. Varren pituus on noin 34.5mm ja on muuten sama kuin edeltäjässään, mutta paksuus on 3.50mm. Tässä yksilössäkin on profiili, joka on yksi ura molemmin puolin. Uran leveys on 1.15mm ja syvyys 1mm. Tämäkin avain on symmetrinen ja leikkaukset ovat täsmälleen samat kuin Disklock avaimessakin. Avaimen merkittävin silminnähtävä ero on erilainen muovipää. Teknisesti avain eroaa selviten tuon pienen kolon takia, joka avaimen varressa on. Kyseinen kolo kuuluu kierronrajoittimen toimintaan. Kolon kokoa on hieman hankala mitata, mutta se on arviolta hieman alle 3mm leveä, tylppäpohjainen ja ulottuu melkein profiiliuran pohjalle, eli on hieman alle millin syvä. Tästä saisi noin 60 asteen kulmalla olevan tylpän terän, joka varmasti osuu lähelle oikeaa. Reiän etäisyys avaimen kärjestä mitattuna vaikuttaisi olevan 22.7mm.

Tässä, kuten Disklock avaimessakin, on sama määrä leikkauksia ja leikkauspaikkoja, joten täten on myös sama määrä erilaisia avaimia ja ylärajan määrää ainoastaan erilaiset profiilit.

Selventävä kuva Disklock Pro avaimen profiilista ja leikkauksista. Kuten huomata saattaa, ovat leikkaukset täsmälleen samat kuin Disklock avaimessakin. Kuvasuhde on 1px = 0.01mm.


Abloy Exec on symmetrinen avain, hyvinkin tuttu suomalaisille ja yksipuolinen, eli lukko aukeaa vain yhteen suuntaan. Avaimen pituus on 64.2mm ja leveimmiltään 25.3mm. Varren pituus on noin 35mm. Avaimen poikkileikkaus on muuten muodoltaan suorakulmio, mutta kaksi vastakkaista kulmaa ovat pyöristetty 1.25mm:n kaarevuussäteellä. Avaimen nimellismitta on 6mm kertaa 3.5mm (mitattuna 5.95mm ja 3.45mm). Kuvassa oleva avain on 11 kiekkoisesta lukosta peräisin, sillä kierronrajoittimen reiän sijainti on tasan 19mm avaimen kärjestä. 9 kiekkoisessa lukossa tuo etäisyys olisi 15.8mm ja 7 kiekkoisessa 12.6mm. Huomattavaa on, että toisin kuin Disklock ja Disklock Pro avaimissa, reikä on vastakkaisella puolella profiiliuraa. Reiän halkaisija näyttäisi avaimen pinnassa olevan miltei 3mm ja syvyys luokkaa millimetrin, joten tämäkin lienee 60 asteen terällä leikattu. Execin kärjessä on myöskin aksiaalisia leikkauksia, jotka määrittävät avaimen kärkiprofiilin. Esimerkin avaimessa mallimerkintä olisi E1H44, eli Exec avain, 11 kiekkoa, H-profiili ja 44 on avaimen kärkiprofiilin leikkaukset. Kärkiprofiilileikkausten syvyys on 2.5mm ja näyttävät olevan jyrsitty. Itse avaimen leikkaukset ovat 2mm:n terällä leikattu ja leikkuuväli on 1.6mm, sekä terien väli 4.2mm. Leikkuukulmia on kuusi: 0, 18, 36, 54, 72 ja 90 astetta.

Erilaisia avaimia voi olla 6 potenssiin 10, eli 60466176 kappaletta, eli hieman yli 60 miljoonaa. Tämä voidaan kertoa ainakin neljällä, sillä avaimen kärkiprofiilin määrääviä pohjanollia on ainakin neljä symmetristä ja useampiakin voisi mahdollisesti tehdä. Tämä nostattaa kombinaatioiden määrän 241864704 kappaleeseen, eli melkein 242 miljoonaa. Lisäksi on vielä itse profiilihaitta, jota vastaa avaimen kyljessä olevat urat ja näitä erilaisia profiileja on varmasti monia, alla vain kolme esimerkkiä.



Yllä kolme esimerkkiä erilaisista profiileista Exec avaimessa. Vasemmanpuoleinen on H-profiili ja keskimmäinen sekä oikeanpuoleinen ovat minulle tuntemattomia. Leikkauksia on vain kuusi, kuten Classic ja Profile avaimissa. Kuvasuhde 1px = 0.01mm.


Abloy Protec on symmetrinen ja kaksipuolinen avain, aivan kuten Disklock ja Disklock Pro avaimetkin. Tämä tosin on niistä poiketen kokometallinen vakiona. Avaimen pituus on 64.3mm ja leveimmältä kohdin 24.8mm. Varsiosan pituus on noin 32.5mm, paksuus 2.9mm ja leveys 6.7mm. Leikkuuterät ovat 2mm, leikkuuväli on 1.5mm, terien väli 4.2mm ja ensimmäinen leikkaus on 2.5mm kärjestä. Esimerkkiavaimessa on kolme reikää, mutta näiden kaikkien tarkkaa funktiota en tiedä. Kierronrajoitinta varten on ainakin yksi reikä ja erään lähteen mukaan loput olisi eri mittaisille pesille, mutta varmaksi en sano. Esimerkin avain on täysimittaisesta pesästä. Protec avaimessa on seitsemän erilaista leikkausta ja niistä erikoisen tekee niiden eri kehille ulottuvat leikkauskulmat. Kuva alla selventänee mahdollisia muotoja enemmän. Avaimelle on olemassa useita eri profiileja ja kärkiprofiileja. Esimerkkiavaimen profiilia en tosin aio tähän kirjoittaa, sillä annoin lupauksen lukon ja avainten antajalle tästä asiasta.

Avaimessa on seitsemän erilaista leikkausta, aivan kuten Disklock ja Disklock Pro avaimissakin, mutta ne ovat huomattavasti näistä poikkeavia. Itse avainaihion (katso alempana olevaa kuvaa) kalteva pinta on 25 astetta, ensimmäinen leikkaus on 40 astetta, kolmas samoin mutta toiseen suuntaan, neljäs on 55 astetta , kuudes samoin mutta toiseen suuntaan, viides on 40 astetta molempiin suuntiin ja seitsemäs on kokonaan leikattu ympäri 4.2mm:n terävälillä.

Erilaisia avaimia on siis ainakin 7 potenssiin kymmenen, eli 282475249, hieman yli 282 miljoonaa erilaista. Tämä lukema voidaan kertoa erilaisten profiilien määrällä, sekä kärkiprofiilin määrittävien pohjanollien määrällä. Lukemasta siis tulee tähtitieteellinen. Avaimen kärjen pituus tosin on niin suuri, että sille matkalle mahtuisi pidemmänkin avainpesän tarvittavat leikkaukset, eli järjestelmän kokoa voisi kasvattaa. Tämä tosin on spekulointia ja tarkoittaisi myös sitä, että tiettyihin lukkoihin se ei toimisi kokorajoitusten takia.

Tässä eräs profiili Protec avaimesta ja kaikki seitsemän erilaista leikkausta. Kuten huomata saattaa, ovat leikkaukset hieman erilaiset muihin verrattuna ja se johtuu juurikin tuosta kahdelle kehälle leikkaamisesta.


Näitä yllä mainittuja avaimia kun tutkii, tulee väistämättä mieleen, että minkälainen on seuraava mekaaninen avain ja lukko, joka Abloylta putkahtaa. Elektromekaniikan puolelta ei todennäköisesti uutta mekaniikkaa nähdä, sillä niihin mieluusti yhdistetään vanhaa ja kestävää, mutta olisi kiva tuulahdus nähdä avointa koodia ja julkisuuteen avoin elektroninen lukitusjärjestelmä. Tällöin sitä voisi kuka tahansa tutkia ja havaita virheen ja raportoida löydöksestä ja myöskin tutkia, että järjestelmä varmasti on turvallinen. Hyvänä esimerkkinä avoimesta turvallisuudesta on CryptoPhone, jonka lähdekoodi on ladattavissa yhtiön sivuilta.

Muokkaus: Lisäsin eri avainkombinaatioista maininnan, kiitokset Jupulle ehdotuksesta. Avainkombinaatioiden laskennassa en ottanut huomioon sitä, että lukossa pitää aina olla yksi nollahaitta vähintään, jotta lukko edes toimisi. Tämä siksi, että kyseisen haitan paikka voi olla mikä tahansa kymmenestä (vaikkakin eräissä malleissa sen paikka on määritelty) tai lukossa voi olla 11 haittaa, joista yksi on aina nollana eikä sitä huomioida avainkoodissa.

Lisäys: Protec avaimen kulmalukemat.